Sunday, November 20, 2005

Pırasalı börek




Bugün her pazar adet haline gelmis pizza yerine degisik birsey yapmak istedim. Baska bir siteden aldigim tarifte bazi degisiklikler yaparak uyguladim, sonuc; 1 saatte tükenen koca bir tepsi börek :)


Malzemeler

Harcı için :
Yarım kilo pırasa
1 Adet soğan
1 Çorba kaşığı tereyağı
Biraz sıvıyağ Tuz, karabiber ve kırmızı pulbiber
Bir su bardagi dolusu rendelenmis beyaz peynir

Hamuru için :
1 Kilo un
3 Adet yumurta
1 Çorba kaşığı sirke
2 Çorba kaşığı margarin
1 Çay bardağı sıvıyağ
Ilık su
Tuz

Hazırlanışı:
Pırasayı ince ince doğrayın.
Piyazlık doğranmış soğanları, biraz margarin, sıvıyağ, veya tereyağ ekleyerek kavurun.
Tuzunu karabiberini ve isreğe göre kırmızı pulbiberini ekleyin. Soguduktan sonra peyniri de ekleyip karistirin.

Hamuru hazırlamak için unu, 2 yumurtayı, sirkeyi ve tuzu azar azar ılık su ilave ederek yoğurun.
Üzerine bir bez örtüp, oda sıcaklığında yarım saat bekletin.
Hamur dinlendikten sonra yumurta büyüklüğünde 14 tane parça koparın.
Bu parçaları yemek tabağı büyüklüğünde açın.
2 Çorba kaşığı margarini eritip, 1 çay bardağı sıvıyağ ile karıştırın.
Her yufkanın arasına bu karma yağdan sürün.
Bu arada böreği pişireceğiniz tepsiyi yağlayın.
7 Yufkayı oklava kullanmadan elle büyüterek açıp, üst üste tepsiye yayın.
Soğumuş harcı hamurun üzerine koyun.
Diğer 7 parçaya da aynı işlemi yaptıktan sonra 1 yumurtanın sarısıyla birkaç kaşık sıvıyağı çırpıp, böreğin üzerine sürün.
Önceden ısıtılmış 2o0 dereceli fırında üzeri kızarana dek pişirin.

Afiyet olsun :)

1 Comments:

At Sunday, 27 November, 2005, Blogger vildan said...

bu babaannemin yaptığı göbeteye benziyo çok. yani fotoyu ilk gördüğümde cidden şapırdadım :) amma velakin malzemeler farklı.. ellerine sağlık nurcumcum..

 

Post a Comment

<< Home